Arvo Pärdi Keskus Laulasmaal

Laulasmaale, noore männimetsaga kaetud alale rajati uus Arvo Pärdi Keskus. Hoone projekt põhineb Hispaania arhitektuuribüroo Nieto Sobejano Arquitectos S.L.P poolt koostatud arhitektuurikonkurssi võidutööl „Tabula“. Keskuse idee seisneb ühes suures nö ruumis, kus kontsentreeruda ja uurida/õppida õppeklassides, end väljendada ja ideid vahetada, külastada näitust, minna kohvikusse, lugeda raamatukogus, kuulata kontserti auditooriumis või lihtsalt metsas jalutada. Voolava põhiplaaniga peahoone on projekteeritud inspireeritult Arvo Pärdi muusikast.

Monoliitbetoonist hoonet ilmestavad suured klaaspinnad, sihvakate teraspostidega raamistatud puitfassaad ning tsinkplekist katus. Siseviimistluses domineerivad naturaalse puidukihiga vineertahveldused ning naturaalne parkett töötab hästi siseõuede klaasfassaadidest läbi imbuva loomuliku valgusega. Valminud hoones on arhiiv, raamatukogu, 140-kohaline auditoorium, näituseala, videoruum, õppeklassid, töötajate ruumid. Keskuse asub pisike Kreeka stiilis kabel, kuhu on külastajad oodatud nautima vaikust, rahulikku mõtisklemist ja endaga olemist. Eriline pärl keskuse kõrval on 32 meetri kõrgune vaatetorn, mis oli maestro Arvo Pärdi soovil arhitektuurikonkursi lähteülesandesse sisse kirjutatud.

Suletud netopind: peahoone 2508,1 m², torn 12,3m², kabel 11,2 m².
Ehitusperiood: veebruar 2017 – juuni 2018
Arhitektid: Nieto Sobejano Arquitectos S.L.P, Arhitektuuribüroo Luhse & Tuhal OÜ

Comments are closed.